Pagina's

dinsdag 23 augustus 2011

Handige Windows Tools

5 gratis verdraaid handige Microsoft tools


Eigenlijk is het een treurig verhaal: de onlangs nog opgeleukte download portal van Microsoft bevat letterlijk tienduizenden programma's, maar buiten enkele bekende grote namen (zoals de Sysinternals tools van Mark Russinovich) krijgen ze nauwelijks de aandacht die ze verdienen. Toch zitten er echt juweeltjes verstopt tussen de duizenden whitepapers, beveiligingsupdates en een beerput aan PowerPoint presentaties.
Ik ben op zoek gegaan in de krochten van TechNet, MS Research en Microsoft Downloads en heb daar de volgende vijftien ongelofelijk handige gratis tools aangetroffen.

Lees ook:

1. WSCC - Windows System Control Center

Mijn eerste tip is eigenlijk niet eens echt een Microsoft tool: Windows System Control Center is een handige hulpprogramma voor bijna 300 onderhoudstools uit Microsofts Sysinternals en de populaire NirSoftsuites. Download WSCC, vink alle tooltjes aan die je denkt nodig te hebben, en klik op “Install". Een paar minuten laten beschik je over een hele reeks zeer bruikbare tools, inclusief Disk2Vhd, Autologon en Autoruns die ik hieronder nog beschrijf. WSCC schrijft die programma's weg onder C:\Program Files (x86)\Sysinternals Suite, terwijl de NirSoft tools verschijnen onder C:\Program Files (x86)\NirSoft Utilities.
Let op: WSCC kan ook tools installeren die de kernel, het bestandsysteem of het register benaderen op een manier waar antivirusscanners soms op aanslaan (zoals bijvoorbeeld bij de installatie WebBrowserPassView). Voor alle zekerheid hebben we dat nog even gecontroleerd: sommige NirSoft tools zorgen inderdaad voor vals alarm vanwege de handelingen die je ermee kunt verrichten (NirSoft is daarvan op de hoogte). Niets om je zorgen over te maken.

2. RichCopy 4.0

De meeste mensen zijn wel inmiddels wel bekend met Robocopy, de 'Robust File Copy Utility' die je in Windows Vista, 7 en Server 2008 vanaf de commandoregel kunt gebruiken en die je uitgebreide mogelijkheden geeft voor het kopiëren en verplaatsen van mappen. RichCopy 4.0 is een prachtige frontend UI voor dat programmaatje. Met dit handige snufje van Microsoft TechNet hoef je de Robocopy commando's niet meer uit je hoofd te leren. Waarom is het beter dan de standaard bestandsoverdracht die je in Windows Verkenner tot je beschikking hebt:
  • Data kopiëren op geplande tijdstippen (kopieer bijvoorbeeld iedere nacht bepaalde bestanden naar een externe schijf)
  • Seriële schijftoegang: optimaliseer de schijftoegang voor ATA-apparaten over USB
  • Snellere bestandsoverdracht (in sommige gevallen) door de systeembuffer te omzeilen
  • Asynchroon bestanden kopiëren door gebruik van meerdere threads
  • Configuratie van de tijdstempel, controle op bestandsgrootte en beveiligingsinstellingen
Daarnaast kan RichCopy beter overweg met trage verbindingen en fouten bij de bestandsoverdracht. Als je een enkel ebstand of een kleine map wilt kopiëren, heb je er weinig aan, maar als je regelmatig grote hoeveelheden data verplaatst is het echt een uitkomst.

3. Microsoft Attack Surface Analyzer

Vraag je je wel eens af of je systemen wel zo veilig zijn als je zou willen? De Microsoft Attack Surface Analyzer is een soort checklist die je helpt allerlei beveiligingszaken te analyseren en mogelijke gaten zo snel mogelijk te dichten. MSASA scant poorten, logs, autoun entries, services, firewall-instellingen en nog veel meer, en vat de resultaten samen in een CAB-bestand.

4. Microsoft Standalone System Sweeper Tool

Deze tool is wat bekender, maar het is dan ook een mooie. In het geval van forse infecties van boot-bestanden door virussen of rootkits heb je niet zo gek veel aan een real-time scanner. In dat geval is er altijd nog MSSSST (geweldige afkorting), waarmee je een bootable CD, DVD of USB-key kunt maken met een offline kopie van de Microsoft Security Essentials erop, inclusief de nieuwste viruskenmerken die vooraf van de MS servers worden gedownload.

5. NoReplyAll add-in voor Outlook 2007 en 2010

Een aardige aanvulling op Outlook voor het interne e-mailverkeer. Met NoReplyAll kun je ontvangers van e-mail verhinderen om berichten door te sturen of de knop 'Allen beantwoorden' te gebruiken, zodat een reactie niet naar alle medewerkers verstuurd wordt. Je kunt zelfs voorkomen dat de ontvangen überhaupt kan reageren. Deze add-in werkt alleen op machines waarbij van dezelfde Exchange-server gebruik wordt gemaakt, maar het kan een behoorlijk handige aanvulling vormen op je dagelijkse Outlook-routine.

6. VMMap - een kijkje in het geheugen van de pc

Heb je jezelf afgevraagd hoeveel vrije ruimte in het geheugen je nog over hebt en hoeveel geheugen bepaalde processen van het systeem in beslag nemen? VMMap geeft je antwoorden op zulke vragen en biedt een schat aan informatie. VMMap toont een grafische representatie van het totale geheugengebruik zodat je precies weet hoeveel de applicatie die je nodig hebt of aan het ontwikkelen bent verbruikt. Ook kom je er bijvoorbeeld achter welke bestanden door een proces worden gebruikt en hoeveel geheugen ieder onderdeel opslokt.

7. Disk2VHD

Een andere tool van Sysinternals die ik niet mag vergeten: Disk2VHD. Het programma kloont je fysieke systeempartities in een virtuele harddisk (VHD) die je kunt gebruiken in Windows Virtual PC of als opstartschijf voor Windows 7 Ultimate. Dit is fantastisch om software tijdelijk uit te proberen of naar een nieuw systeem te verhuizen: je kunt je totale Windows besturingssysteem, inclusief alle programma's, data en instellingen meenemen naar je nieuwe pc. Wel is van belang te weten dat Disk2VHD partities groter dan 127GB niet ondersteunt en dat het ook de partitietabel kloont. Daardoor kan het voorkomen dat je met problemen te maken krijgt als je de gekloonde .vhd in het systeem waarmee je deze hebt aangemaakt probeert te koppelen.

8. Joulemeter

Sterft je laptopbatterij langzaam? Denk je dat je desktop onnodig veel stroom verbruikt? Joulemeter zou voor jou een perfecte tool kunnen zijn. Deze uitvinding van Microsoft Research laat precies zien hoeveel stroom je verbruikt en helpt je de accu van de laptop te kalibreren. Daarnaast kan het ook het stroomverbruik per actief proces meten, waardoor je snel weet wat je laptopbatterij leegzuigt. Door geen processen te draaien die grote hoeveelheden energie opslurpen, kun je een computer een stuk zuiniger krijgen.

9. Microsoft Image Composite Editor

Microsoft ICE helpt je om foto's en zelfs video's aan elkaar te hechten, waardoor je leuke panorama's en slideshows kunt maken. ICE ondersteunt de gebruikelijke formaten zoals JPG, PNG, GIF en TIF (voor foto's) en WMV, AVI en MP4 (voor video).

10. Microsoft Windows Performance Toolkit

Ik kan niet zonder deze tool. Microsoft's tools om prestaties te meten zijn ontzettend betrouwbaar. Om pc-gebruik over een bepaalde periode te meten typ je 'xperf -onDiagEasy' om het aan te zetten en 'xperf -d trace.etl' om het te stoppen.
Ik gebruik de tool om te kijken waarom mijn pc langzaam opstart of afsluit. Het laat IT-professionals precies zien wat er aan een pc mankeert en de vertraging veroorzaakt. Gebruik via de commandline XBootMgr.exe en voeg daaraan een van onderstaande parameters toe:
Testen van opstartsnelheid: xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER
Testen van het afsluiten: xbootmgr -trace shutdown -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER
Testen van standby: xbootmgr -trace standby -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER
Testen van hibernate: xbootmgr -trace hibernate -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER
Open in het startmenu de Windows Performance Analyser om de .etl bestanden die zijn aangemaakt te bestuderen.

11. Speed Launch

In 2008 kwam Officelabs met de productiviteitstool Speed Launch op de proppen. Je kunt deze software gebruiken om meerdere programma's, websites en shellcommando's tegelijkertijd op te starten - met een klik of door de combinatie Windowstoets+C te gebruiken. Zo heb ik een serie 'Onderzoek' die automatisch Word, OneNote en www.wikipedia.org opent - ja dat is een nogal eenvoudige instructie, maar je begrijpt het idee. Om nieuwe series te maken, sleep je een snelkoppeling naar het Speed Lauch icoontje of klik je met de rechtermuisknop erop en ga je naar 'Manage Icons'.

12. Screen Recorder

Houd je er niet van om instructies telkens opnieuw uit te leggen aan collega's? Wil je je familieleden eens en voor altijd informeren over de vraag hoe ze een dvd kunnen branden? Gebruik Screen Recorder om de instructies stap voor stap op te nemen. Deze gratis opneemsoftware is niet van Microsoft, maar wel beschikbaar op TechNet en werkt samen met Windows Media Encoder. Het neemt je volledige scherm op of slechts een enkel venster en slaat op in WMV-formaat.

13. TCPView

Last van een trage verbinding? Heb je het gevoel dat iets of iemand misbruik maakt van je wifi of Ethernet? TCPView (ook onderdeel van Sysinternals) laat je zien welk proces bandbreedte kost en biedt aanknopingspunten om deze verbindingsproblemen op te lossen.

14. Autoruns

Er is geen betere manier om de opstartprocedure van Windows te reguleren dan met Autoruns. Deze parel van Sysinternals is een goed alternatief voor de bekendere tool msconfig. Met Autoruns kun je veel meer onderdelen van Windows en IE uitschakelen, maar wees wel voorzichtig: veel van de stuurprogramma's en services zijn nodig om je systeem op te starten.

15. Enhanced Mitigation Experience Toolkit 2.0

EMET verbetert de beveiliging van applicaties zonder ze te hoeven recompilen. Het voegt een aantal beveiligingen naar keuze aan een app toe, waaronder SEHOP (Structured Error Handling Overwrite Protection), DDEP (Dynamic Data Execution Prevention) en verplichte ASLR (Advanced Space Layout Randomization).
Ga naar 'Configure Apps' en selecteer de .exe die je wilt beschermen. Het kan zo zijn dat de extra beveiliging problemen oplevert met plugins die toegang tot de .exe vragen. Ik heb daar in mijn tests echter geen problemen mee ondervonden.