Pagina's

woensdag 31 augustus 2011

5 Tips voor bouwen Private Cloud

5 adviezen bij de bouw van private clouds


Dus jij denkt erover een private cloud te bouwen? Het klinkt aantrekkelijk, aangezien iedere leverancier waarmee je zaken doet zich ook op het pad richting de cloud heeft begeven.
Toch is de weg naar een goed ontworpen private cloud een lastige. Er wordt veel verkeerde en misleidende informatie verstrekt, dus misschien heb je iets aan deze vijf adviezen die ik voor je in petto heb.

Tip 1: Definieer de waarde van jouw cloud. Ik zie veel clouds die alle alleen worden gebouwd met de reden om 'cloud' op het CV van de architect(en) te kunnen zetten. De cloud moet een helder gedefinieerde waarde kennen met daaraan een ROI gekoppeld. Voordat een cloudproject wordt ingezet, moeten deze twee variabelen absoluut duidelijk zijn.
Tip 2: Begrijp de gebruikscenario's en de vereisten. Waarom zou je vooraf het doel van je cloud bepalen? Niet voor niets zijn er veel organisaties die clouds optuigen voor storage of rekenkracht, waarbij de reis belangrijker lijkt dan de bestemming. Maar de bestemming maakt wel degelijk uit, dus zul je vooraf een aantal vragen moeten kunnen beantwoorden om de kans op succes te kunnen bepalen. Welke applicaties worden in de infrastructuur opgenomen? Hoe worden bronnen aangewend en door wie? Het kijkt voor de hand te liggen dat zulke vragen vooraf worden beantwoord, maar de realiteit is anders.
Misschien zou je je bij het gebruik van een cloud moeten richten op het perspectief van de eindgebruiker. Private clouds bieden resources: rekenkracht, opslag en applicatiediensten. Daarom dien je de focus te leggen op de interfaces naar de cloud, waaronder provisioning en service. Daarna ga je pas kijken naar de services die de cloud moet bieden en hoe deze zich zouden moeten gedragen.
Tip 3: Maak gebruik van SOA, zelfs als het gaat om een primitieve cloud. Zelfs al biedt je enkel gevirtualiseerde storage aan, san nog zou je over SOA-patronen moeten nadenken om de beste conceptuele en fysieke architectuur te creƫren. Hier is minder tijd voor nodig dan je op voorhand zou verwachten.
Tip 4: Beschouw security als iets systematisch. Zelfs wanneer je cloud alleen primitieve diensten aanbiedt, dan nog moet elk architecturaal niveau en iedere component beveiliging kennen, waaronder API's, messaging, beheer, data in rust en actieve data. Private cloud wordt als een klein beveiligingsrisico beschouwd, aangezien IT-pro's naar het datacenter kunnen lopen om een van de servers te omhelzen. Maar echt veilig zijn ze daarmee nog niet, geloof me maar.
Tip 5: Zie virtualisatie niet als de weg naar private cloud. Virtualisatie is uiteraard onderdeel van de meeste private cloud computing architecturen en technologie-oplossingen, maar is niet de oplossing zelf. Ik vind het jammer als ik mensen zie die een cluster van virtuele servers als private cloud aanprijzen, zonder dat daarbij sprake is van auto- of self-provisioning of andere functionaliteit die een private cloud zo waardevol maken.
Dit waren de adviezen, nu kun je rap aan de slag!


Bron: http://mobile.computerworld.nl/article/13080/5-adviezen-bij-de-bouw-van-private-clouds.html