http://www.plandatis.be/plandatis_onderhoudsplanning_gebouwen.htm
Onderhoud van gebouwen
De meeste gebouwbeheerders hebben een beheervisie opgesteld voor hun gebouwbeheer. Het gebouw wordt getoetst aan deze beheervisie. Aan de hand van deze toetsing, de inventarisatie en de eventuele conditiemeting wordt een meerjarenonderhoudsplanning opgesteld. Vaak worden er nog aanpassingen in het meerjarenonderhoudsplan aangebracht zoals het verschuiven of het samenvoegen van onderhoud. Dit veelal vanwege kostenaspecten. In de planning kunnen ook inspecties worden opgenomen maar dit is niet altijd het geval.
Elk jaar wordt er bekeken wat voor onderhoud er aan gaat komen en welke bouwdelen die voor onderhoud in aanmerking komen ge•nspecteerd moeten worden. Deze bouwdelen worden vervolgens ge•nspecteerd en er wordt bekeken of het geplande onderhoud uitgevoerd moet worden of niet. De inspectiegegevens worden verwerkt in de meerjarenonderhoudsplanning en eventueel in een jaarplanning. Bekeken wordt of het budget voor de jaarplanning toereikend is en vervolgens wordt het definitieve onderhoudsplan voor het betreffende jaar vastgesteld.
Gebouwbeheer Het onderhoud van de jaarplanning wordt voorbereid en uitgevoerd. Deze wordt gecontroleerd en de gegevens kunnen vervolgens bijgewerkt worden in een meerjarenonderhoudsplanning. Het bijwerken wordt niet altijd gedaan, maar er is steeds vaker behoefte om na te kunnen gaan wat de onderhoudsgeschiedenis is van het gebouw.
Klachtenonderhoud is een apart onderdeel bij gebouwbeheer. Klachtenonderhoud is immers niet planmatig en grijpt daarom direct in het voorbereidings- en uivoerings-proces. Klachtenonderhoud is ad-hoc en daarom meestal duurder dan planmatig onderhoud. Het is dus zaak om klachtenonderhoud zoveel mogelijk voor te zijn.
Als er grote kostenposten aan komen in een meerjarenonderhoudsplanning dan worden deze vaak eerder uitgewerkt. Dit komt omdat hier veel geld voor vrijgemaakt moet worden en omdat de voorbereiding en uitvoering veel tijd in beslag kunnen nemen. Een voorbeeld van een grote kostenpost is het vervangen van de totale dakbedekking.
Met O-Prognose kunnen we al deze onderdelen duidelijk in kaart brengen. Diverse rapporten - gedetailleerd tot managementoverzichten - zijn binnen de software eenvoudig en snel aan te maken en te printen.